انواع مختلف تخمه آفتابگردان، مانند تخمههای روغنی و تخمههای آجیلی، نیز تاثیر قابل توجهی بر میزان روغندهی دارند؛ بهطوریکه تخمههای روغنی به دلیل داشتن درصد بالاتر چربی، قادر به تولید روغن بیشتری هستند.در این مقاله عوامل تاثیرگذار بر میزان استخراج روغن از دانههای آفتابگردان را بررسی کردهایم. با ما همراه باشید تا با اطلاع از نکات مهم، بیشترین بهرهوری را از دانههای آفتابگردان داشته باشید.
نوع تخمه آفتابگردان؛ از عوامل اصلی تعیینکننده میزان روغندهی
برای اینکه بدانیم هر یک کیلو تخمه آفتابگردان چقدر روغن میدهد باید نوع آن را مشخص کنیم؛ زیرا نوع تخمه آفتابگردان بهطورمستقیم بر میزان روغندهی آن تأثیر میگذارد. بهطورکلی، تخمههای آفتابگردان به دو نوع اصلی روغنی و خوراکی تقسیم میشوند. تخمههای روغنی که مخصوص تولید روغن هستند، معمولاً کوچکتر و سیاه رنگاند و میزان بالاتری از روغن دارند. در این میان، تخمههای با محتوای اسید لینولئیک (High Linoleic) و تخمههای با محتوای اسید اولئیک (High Oleic) از نظر کیفیت و نوع روغن تولیدی متفاوت هستند.
بهعنوان مثال، تخمههای با اسید اولئیک بالا نه تنها روغن بیشتری تولید میکنند، بلکه این روغن پایداری بیشتری برای سرخ کردن دارد. در مقابل، تخمههای خوراکی که معمولاً بزرگتر و خطوط سفید دارند، روغن کمتری تولید میکنند و بیشتر برای مصرف مستقیم یا فرآوری غذایی استفاده میشوند. در نتیجه برای روغنگیری از این دانه های روغنی باید انواع دانههای مخصوص برای تولید روغن را انتخاب کنید تا میزان روغن مناسبی به دست آورید.
سایز دانههای آفتابگردان بهطورمستقیم بر میزان روغندهی تأثیر میگذارد!
بهطورکلی، دانههای بزرگتر که به دسته خوراکی معروف هستند، در مقایسه با دانههای کوچکتر که برای روغنگیری کشت میشوند، روغن کمتری دارند. این به دلیل نسبت بالای پوسته به مغز در دانههای بزرگتر است؛ درحالیکه دانههای کوچکتر، نسبت مغز به پوسته بیشتری دارند که باعث افزایش درصد روغن موجود در هر دانه میشود. در واقع، کیفیت و مقدار روغن، بیشتر تحت تاثیر ژنتیک دانه و شرایط محیطی و رشد آن قرار دارد. ازاینرو هنگام خرید مغز تخمه آفتابگردان عمده برای روغنگیری حتما به سایز دانهها توجه کنید تا بیشترین میزان روغن را بهدست آورید.
نیازمند استعلام
مشاهده محصولبررسی روش روغنگیری بر میزان روغن آفتابگردان
استخراج به روش پرس سرد یکی از رایجترین روشهاست که روغن خالص و طبیعی تولید میکند، اما مقدار روغن استخراجشده نسبتاً کم است و درصدی از روغن در دانهها باقی میماند؛ این امر یکی از عللی است که قیمت روغن آفتابگردان ارگانیک را بیشتر از نوع صنعتی میکند. در مقابل، روش استخراج با حلال، که اغلب در تولیدات صنعتی استفاده میشود، ممکن است تا ۹۷٪ از روغن را استخراج کند.
این روش با استفاده از حلالهایی مانند هگزان صورت میگیرد و بسیار کارآمدتر بوده، هرچند ممکن است منجر به باقیماندن بقایای شیمیایی در محصول نهایی شود. در ادامه هر یک از این روشهای روغنگیری دانه آفتابگردان را با جزئیات بیشتر شرح میدهیم.
روغنگیری به روش پرس سرد؛ روشی رایج برای تهیه روغن آفتابگردان
روغنگیری از تخمه آفتابگردان به روش پرس سرد یک فرآیند کاملاً مکانیکی و طبیعی است که بدون استفاده از حلالهای شیمیایی و در دمای پایین انجام میشود. در این روش، تخمهها ابتدا تمیز و سپس تحت فشار قرار میگیرند تا روغن استخراج شود. دمای پایین در این فرآیند به حفظ مواد مغذی و خواص طبیعی روغن کمک میکند. اگرچه بازده این روش کمتر از روشهای شیمیایی است، اما روغن بهدستآمده کیفیت بالاتری دارد و حاوی اسیدهای چرب مفید مانند امگا-9 است.
نیازمند استعلام
مشاهده محصولهمچنین، باتوجهبه طرز تهیه روغن آفتابگردان به روش پرس سرد و به دلیل استفاده نکردن از مواد شیمیایی، این روغن برای محیطزیست نیز مناسبتر است. پس از استخراج، روغن آفتابگردان باید در محیط خشک، خنک و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود. دمای بالا و نور باعث اکسیداسیون روغن و کاهش کیفیت آن میشود. از بطریهای شیشهای تیره یا ظروف فلزی مناسب برای نگهداری استفاده کنید تا طول عمر روغن حفظ شود.
استخراج روغن آفتابگردان به روش صنعتی؛ روغنگیری حداکثری از دانه آفتابگردان
استخراج صنعتی روغن آفتابگردان شامل چندین مرحله اصلی میشود که در مرحله اول، دانههای آفتابگردان تمیز و دانهها پوستهگیری خواهند شد. سپس دانهها آسیاب شده و تحت فشار قرار میگیرند تا روغن اولیه استخراج شود. برای به حداکثر رساندن بازدهی، از حلالهایی مانند هگزان برای استخراج روغن باقیمانده استفاده میشود. پس از آن، روغن خام تصفیه میشود که شامل مراحلی مانند دفع فسفولیپیدها، اسیدهای چرب آزاد و رنگزدایی است. در نهایت، روغن برای استفاده خوراکی آماده و در بستهبندیهای مختلف عرضه میشود.
ازاینرو، در روش صنعتی مقدار روغن گرفته شده از یک کیلو تخمه آفتابگردان بسیار بیشتر از روش پرس سرد خواهد بود. ازسویدیگر، میزان تولید روغن آفتابگردان در مقایسه با روشهای ارگانیک و پرس سرد بسیار بیشتر خواهد بود و به همین دلیل قیمت روغنهای صنعتی نیز کمتر از روغنهای ارگانیک است. ازاینرو مصرفکنندگانی که مقدار بسیاری از روغنهای گیاهی را مصرف میکنند، خرید عمده روغن های گیاهی را به خرید خرد یا جزئی آنها ترجیح میدهند. برای خرید عمده انواع روغنهای گیاهی میتوانید به بخش فروشگاهی سایت مراجعه کنید.
خرید تخمه آفتابگردان عمده باکیفیت برای روغنگیری حداکثری
در پاسخ به سوال «یک کیلو تخمه آفتابگردان چقدر روغن میدهد» گفتیم بستگی به عوامل مختلفی از جمله نوع، سایز و روش روغنگیری تخمه آفتابگردان دارد. برای تهیه روغن گیاهی آفتابگردان بهتر است از تخمههای سیاه یا تخمههای پرروغن با میزان بالای روغن استفاده کنید؛ این نوع تخمهها بیشترین بازدهی را دارند و به تولید روغن بیشتر و باکیفیتتری منجر میشوند. همچنین، از تخمههای تازه و با رطوبت مناسب (حدود 9%) استفاده کنید؛ زیرا رطوبت بالا باعث کپکزدگی و افت کیفیت خواهد شد.
برای خرید بهترین تخمه برای روغنگیری میتوانید بخش فروشگاهی سایت را مشاهده کنید. ما بهعنوان فروشگاه اینترنتی عمده فروشی عطاری و همچنین فروشنده دستگاه روغنگیری پرس سرد، کیفیت محصولات خود را تضمین میکنید. همچنین در صورت نیاز به هرگونه مشاوره در زمینه روغنگیری، با شمارههای موجود در سایت با ما در ارتباط باشید.
نظرات کاربران
ما بسیار خوشحال خواهیم شد که نقطه نظرات خود را با ما در میان بگذارید